O miomima i mogućnostima iznošenja i zanošenja rasprave se vode desetljećima. Kao rezultati kvalitetnih studija koje su objavljene nedavno dans imamo postupnike kojih se nastojimo pridržavati.
Generalno, zna se da miomi smješteni ispod slunice maternice (zovemo ih submukoznim) mogu imati nepovoljan učiunak na mogućnost zanijeti i iznijeti trudnoću. Miomi koji ne dodiruju sluznicu maternice ili su smješteni još dublje ne smetaju zanošenju ni iznošenju. Nakon operacije, šanse zanijeti i iznijeti trudnoću, čak i kod žena koje su imale submukozne miome, ne povećavaju se; dakle, operacija obično ne uspijeva ukloniti problem.
Danas je stav da kod žena koje još nisu pokušale zanijeti ili koje normalno zanašaju, miome, neovisno o njihovom smještaju, broju i veličini nije potrebno operirati. Ako žena ne zanosi ili pobacuje, miome koji su smješteni submukozno, operira se, premda je konačan ishod neizvjestan. Kod parova koji moraju na postupke izvantjelesne oplodnje, submukozne miome se prije postupka operira, dok je kod onih u stijenci ili “dublje” potrebno pažljivo odvagati ima li smisla operirati ili ne….
Vodila sam brojne trudnoće žena s miomima, različitog broja, veličina i smještaja. Ako je trudnoća “kvalitetna”, miom se “izmiče” djetetu i ponaša kao inertan blizanac. roblema, naravno, ima više no u žena koje nemaju miome (no one su obično i mladje)….Medjutim, uz pažljiv nadzor i postupke koji su nam na raspolaganju, većina trudnoća u žena s miomima završava radjanjem zdravog djeteta…..Kod trudnoća žena koje su ranije operirale miom, pa onda zanijele, problema je više, a ishod je lošiji……

Pitajte doktore

Pošaljite nam upit i dogovorite pregled

 nisam robot

Ginekološka poliklinika GinOps

Polikliniku GinOps osnovala je prof. dr. sc. Snježana Škrablin, nakon prikupljenih 25 godina kliničkog iskustva u Klinici Petrova . Dr. Škrablin je specijalist ginekologije i porodništva, subspecijalist iz fetalne medicine i opstetricije,...

Kontakt

Korčulanska 3F
10000 Zagreb
Mob. 091 668 89 98
E-mail: ginops@ginops.hr
Tel. 01 6180 955

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti, posebne akcije i pogodnosti iz naše Poliklinike!

© GinOps. Sva prava pridržana.

Share This