Liječenje plazmom bogatom trombocitima /PRP/

Liječenje plazmom bogatom trombocitima /PRP liječenje/ sve je zanimljiviji način liječenja niza kožnih mišićnih i koštano-zglobnih bolesti, dakle bolesti koje zahvaćaju kost, hrskavicu i vezivno tkivo uopće. Posljednjih godina koristi se u liječenju alopecije, a sve više i u ginekologiji u raznim indikacijama.

Zašto trombociti  i plazma?

Trombociti su stanice krvi koje su izrazito važne u procesu cijeljenja rana. One pomažu stvaranju krvnog ugruška i pospješuju rast stanica i tkiva. Plazma sadrži brojne faktore rasta i regeneracije tkiva. Da bi se dobio materijal koji se koristi u liječenju, uzima se krv pacijenta. Krv se centrifugira kako bi se odvojile stanice eritrocita od trombocita i krvne plazme. Dobivena tekućina (plazma bogata trombocitima) injicira se u tkivo kojemu želimo pospješiti stanični rast i cijeljenje. Ovaj tip liječenja, kao ni jedan postupak u medicini, nije 100% učinkovit i nije učinkovit kod svih liječenih pacijenata, no dosadašnja iskustva pokazuju da je broj onih kojima ovo liječenje pomaže daleko veći od broja onih kod kojih ne djeluje, a kod onih kod kojih djeluje, obično je uspjeh, nakon jednog ili nekoliko tretmana, trajan. Potpuni učinak primjećuje se obično nekoliko tjedana nakon tretmana.

Koje su koristi?

Injiciranje plazme bogate trombocitima pospješit će rast kose, zacjeljivanje rana (posebice koristan je postupak kod ozljede patele, ozljeda ligamenata i tetiva i ozljeda kostiju,naročito koljena). Koristi se kod osteoartritisa i reumatoidnog artritisa gdje reducira otok i bol.

Koje su nuspojave liječenja

Koristi se vlastito tkivo, dakle nema alergijskih reakcija, a nisu opisane ni druge teže nuspojave. Na mjestu injiciranja može se javiti manji podljev koji neko vrijeme boli. Medjutim, u većine pacijenata, svakodnevne aktivnosti mogu se nastaviti odmah nakon tretmana.

Indikacije u ginekologiji

Citirane koristi prikupljene su pregledom znanstvenih publikacija na PubMedu, Google Scholar Clinical Key i Medline bazama podataka posljednjih godina. Važno je napomenuti da liječenje plazmom bogatom trombocitima obično pomaže u onih indikacija u kojih tradicionalno liječenje ima slabe rezultate. Za sada koristi se u slijedećih indikacija:

  • Cijeljenje rane nakon carskog reza brže je i potpunije s manjom učestalošću upala, dehiscijencija i slabe aproksimacije rubova u liječenih u usporedbi s neliječenim ženama
  • Ektropij je stanje pretjeranog „izlaska“ endocervikalne sluznice na površinu vrata maternice, što uzrokuje krvarenja prilikom odnosa ili dodira uz obilnu sekreciju sluzi. Korištenje plazme bogate trombocitima u 2 navrata u razmaku od 7 dana pokazalo se jednako djelotvornim kao i primjena lasera, uz kraći oporavak i manje postaplikacijskih nuspojava (krvarenje, obilan iscjedak).
  • Lichen sclerosus i senilna atrofija vulve su stanja prilikom kojih nastupa stanjenje kože velikih i malih usana, stvaranje ožiljaka zbog kojih  nerijetko srastaju i praktički nestaju male usne unutar čega uranja klitoris, na dodir lako se stvaraju površne i duboke ulceracije koje svrbe, peku i krvare. To onda dovodi do izrazitih problema i postpune nemogućnosti  spolnih odnosa, poteškoća kod svakodnevnih fizičkih aktivnosti i onda teških psiholoških i emocionalnih problema. Obično se liječi topičkim kortikosteroidima , katkad i kirurški, no uspjesi su slabi. U pokusima davanja plazme bogate trombocitima u dva navrata u intervalu od 4-6 tjedana i uz ponovnu aplikaciju nakon12 mjeseci, autori su uspjeli postići poboljšanje u velike većine pcijentica, te čak nestanak lezija u  trećine njih. Nuspojava praktički nije bilo.
  • S istim uspjehom ovo liječenje korišteno je nakon rekonstruktivne kirurgije zbog raka vulve, prolapsa maternice i stresne inkontinencije, posebice nakon nepotpuno uspješnih operacija „podizanja“ dna zdjelice…
  • Intrauterine infuzije plazme bogate trombocitima daju se radi pospješivanja rasta endometrija u ciklusima  IVF-a, u svrhu pojačavanja prijemčivosti endometrija za implantaciju u žena s ponovljenim pogreškama implantacije,  intraovarijski radi poboljšanja ovarijske rezerve u žena s prijevremenom menopauzom i niskom ovarijskom rezervom….
  • U žena koje imaju seksualnu disfunkciju (dispareunija, izostanak libida, poteškoće kod odnosa radi atrofije genitala, prijevremena menopauza) opetovane injekcije plazme bogate trombocitima u fiksne točke rodnice uzrokovale su značajnu regeneraciju tkiva, poboljšanje prokrvljenosti, tkivo je postalo mekše i podatnije uz puno bolje vlaženje, a sve to značajno je potaknulo spolnu želju i ugodu. U skupini od 11 žena koje su patile od pomanjkanja spolne želje, dispareunije i izostanka orgazma, autori su nedavno, nakon topičke aplikacije plazme bogate trombocitima,  mogli zabilježiti značajno poboljšanje u većine njih…..
  • Injekcije plazme bogate trombocitima pomaže regeneraciju sluznice rodnice, vanjskog spolovila, mišića dna male zdjelice i kože i može se koristiti u tzv. podmladjivanju tog dijela tijela. Zapažena je poboljšana prokrvljenost, koža malih i velikih usana zadebljna je i postala osjetljivija. Posebno je značajan zamijećen porast tonusa mišića urogenitalne dijafragme i područja oko uretre, što je bitno smanjilo i čak uklonilo urinarnu inkontinenciju. Izgled područja ponovno je bio „mladenački“, a rodnica elastičnija.

Pošaljite nam upit i dogovorite pregled

 nisam robot

Pošaljite nam upit i dogovorite pregled

 nisam robot

Ginekološka poliklinika GinOps

Polikliniku GinOps osnovala je prof. dr. sc. Snježana Škrablin, nakon prikupljenih 25 godina kliničkog iskustva u Klinici Petrova . Dr. Škrablin je specijalist ginekologije i porodništva, subspecijalist iz fetalne medicine i opstetricije,...

Kontakt

Korčulanska 3F
10000 Zagreb
Mob. 091 668 89 98
E-mail: ginops@ginops.hr
Tel. 01 6180 955

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti, posebne akcije i pogodnosti iz naše Poliklinike!

© GinOps. Sva prava pridržana.