Kontrola klimakterija i menopauze

Prof dr. sc. Snježana Škrablin
dr. Ivana Jurković

Menopauza je posljednja menstruacija u životu I da je ona prošla možemo znati samo naknadno. Nakon menopauze nema više menstruacija. Bilo koje krvarenje koje nastupi nakon menopauze nije više menstruacija, nenormalno je I valja ustanoviti razlog zbog kojeg se dogodilo. Vrijeme prije I nakon menopauze zovemo perimenopauza I može trajati različito dugo. U nekih žena tegobe mogu trajati 10 godina I dulje.

U predmenopauzi mijenjaju se koncentracije hormona, posebice estrogena I progesterona. Najprije počne opadati I varirati razina progesterone, a s prestankom ovulacija  preoizvodnja progesterone potpuno prestaje. Kasnije počinju varirati I razine estrogena, premda se, u nekih žena više, u nekih manje, proozvodnja estrogena nastavlja I dalje. S obzirom da sva tkiva I organi posjedjuju receptore za estrogene I progesterone, tkiva I organi zapažaju promjene koncentracije hormona I njihova medjuromjera I to uzrokuje probleme u dijela žena. Pravilnom intepretacijom tegoba I sagledavanjem zdravstvenog stanja svake pojedine žene mogu se izbjeći brojne nepotrebne, pa I neugodne pretrage I pregledi.

Brojne žene proživjet će ovo razdoblje bez većih poteškoća. Obično su to one koje ni prije nisu imale predmenstrucijske poteškoće ili postporodjaju depresiju. Mnoge, medjutim, imaju vrlo ozbiljne I brojne poteškoće.

Iskustvo pokazuje da žena pred menopauzu doživljavaju niz zdravstvenih problema, uključujući nesanicu, neraspoloženje, razdražljivost bol u zglobovima, lupanje srca, vrtoglavicu, promjene u okusu i mirisu, povlačenje desni, probavne smetnje, tjeskobu i napade panike. Ovo su najčešći znakovi razdoblja koje prethodi menopauzi. Nerijetko su vrlo neugodni I nerijetko razlog za mnogoborojne posjete liječniku.

Među ostalim tegobama koje se javljaju u tom razdoblju su glavobolja, trnci na području kože, stanjivanje kože i kose, ali i problemi s pamćenjem, zbunjenost, osjećaj depresije i loša koncentracija. Niz žena ima prolazno poremećenu funkciju štitnjače, posebice prolaznu hipertireozu. Ovaj poremećaj može trajati I do 5 godina.

Puno kasnije javljaju se suhoća rodnice, promjene na koži sa boranjem I pojavom hiperpigmentacija, promjene na kostima, brojne urogenitalne poteškoće. Ovo su kasne posljedice manjka hormona I javljaju se većinom 10 I više godina nakon menopauze,. Obilježavaju razdoblje života koje zovemo senij.

Hormonsko nadomjesno liječenje riješit će većinu perimenopauzalnih problema, ali valja znati da to liječenje nije za sve žene I da se sve tegobe u svih žena ne mogu liječiti samo jednom kombinacijom hormona ili jednom dozom hormona. Žene s visokom rezidualnom koncetracijom estrogena nisu kandidati za nadoknadu estrogenom.

Pošaljite nam upit i dogovorite pregled

 nisam robot

Pošaljite nam upit i dogovorite pregled

 nisam robot

Ginekološka poliklinika GinOps

Polikliniku GinOps osnovala je prof. dr. sc. Snježana Škrablin, nakon prikupljenih 25 godina kliničkog iskustva u Klinici Petrova . Dr. Škrablin je specijalist ginekologije i porodništva, subspecijalist iz fetalne medicine i opstetricije,...

Kontakt

Korčulanska 3F
10000 Zagreb
Mob. 091 668 89 98
E-mail: ginops@ginops.hr
Tel. 01 6180 955

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti, posebne akcije i pogodnosti iz naše Poliklinike!

© GinOps. Sva prava pridržana.