Prof dr. sc. Snježana Škrablin
dr. Franjo Grgić
dr. Ivana Jurković

Klinički ginekološki pregled se preporuča učiniti jednom godišnje, ako ne postoji neki dodatni razlog. Redoviti ginekološki pregledi su važni jer se tako na vrijeme mogu primijetiti i najmanje promjene koje ukazuju na bolesti, a samim tim se mogu brzo i uspješno liječiti i izliječiti.

Kada je najbolje vrijeme za ginekološki pregled?

Idealno vrijeme je osmi do dvanaesti dan menstruacijskog ciklusa.

Češći ginekološki pregledi se preporučuju ako: imate promjene u menstruacijskim krvarenjima, kod bolova u donjem dijelu trbuha, pojačanog vaginalnog iscjetka, abnormalnog nalaza PAPA testa. Češće kontrole potrebne su i ukoliko koristite hormonsko liječenje, imate intrauterine uložak ili spiralu, te ukoliko ste trudni.

Posjet ginekologu je važan i nakon ulaska u menopauzu i prestanka menstrualnih krvarenja, jer neki zloćudni tumori češći su u kasnijoj dobi.

Ukoliko planirate redovitu ginekološku kontrolu naručite se na pregled u vremenu kada nemate menstruaciju, osim ukoliko imate nepravilno menstrualno krvarenje –  radi toga morate odmah doći na pregled.

Kako se pripremiti?

Dan prije pregleda nemojte stavljati vaginalne tablete ili kreme jer ti pripravci mogu utjecati na rezultate testova.

Savjetujemo i da pripremite listu pitanja, kako biste bez stresa na sam dan pregleda prošli kroz sve stvari koje vas zanimaju.

Što uključuje pregled?

Nakon inicijalnog razgovora u kojem se ginekolog kroz listu uobičajenih pitanja bolje upoznaje s vaša i vašim zdravljem, slijedi pregled koji obično ne traje dugo i uz dobru pripremu je sasvim bezbolan. Prvo se promotra vanjski dio spolovila, uz pomoć spekuluma se vrši pregled rodnice i vrata maternice te se uzima PAPA test. Redovitim uzimanjem PAPA testa i pridržavanjem uputa ginekologa pojava raka maternice se može smanjiti za 90%. Vrlo često žene misle da napravljen PAPA test znači i istodobno testiranje na spolno prenosive bolesti, ali to nije tako. Nalazom PAPA testa se utvrđuje postoje li abnormalnosti epitela na vratu maternice. Ako želimo detaljnije istražite postoji li upala  ili napraviti probir za spolno prenosive bolesti za to moramo učiniti ciljane obriske, kao što su obrisak za izolaciju Chlamydie trachomatis, Mycoplasme hominis, Ureaplasme urealyticum, Gardnerelle vaginalis, humanog papiloma virusa (HPV), virusa herpesa, Neisserie gonorrhoeae, Trichomonasa vaginalis te obrisak vrata maternice na aerobne i anaerobne bakterije.

Ukoliko vas muče dvojbe ili ukoliko imate simptome upale, u dogovoru sa svojim ginekologom, možete ih učiniti odmah prilikom  prvog  pregleda, ili kasnije.

Pri pregledu utvrđuje se stupanj čistoće koji predstavlja mikroskopsku analizu iscjetka, gleda se nativni preparat u kojem se analiziraju epitelne stanice, fiziološki nazočni laktobacili, leukociti, bakterije, trichomonas vaginalis i kvasnice.

Zatim slijedi bimanualni pregled koji će vašem ginekologu dati uvid o smještaju, obliku, veličini i bolnoj osjetljivosti maternice i jajnika

Pošaljite nam upit i dogovorite pregled

 nisam robot

Pošaljite nam upit i dogovorite pregled

 nisam robot

Ginekološka poliklinika GinOps

Polikliniku GinOps osnovala je prof. dr. sc. Snježana Škrablin, nakon prikupljenih 25 godina kliničkog iskustva u Klinici Petrova . Dr. Škrablin je specijalist ginekologije i porodništva, subspecijalist iz fetalne medicine i opstetricije,...

Kontakt

Korčulanska 3F
10000 Zagreb
Mob. 091 668 89 98
E-mail: ginops@ginops.hr
Tel. 01 6180 955

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti, posebne akcije i pogodnosti iz naše Poliklinike!

© GinOps. Sva prava pridržana.