Liječenje urogenitalne atrofije u perimenopauzi

Uz nestanak estrogena I atrofiju vanjskog spolovila, rodnice I donjeg dijala mokraćnog sustava javlja se niz tegoba: suhoća, pečenje, svrbež, sitna krvarenja, infekcije, neugoda u području uretre, otežano mokrenje, stalni nagon na mokrenje itd. Osim subjektivne neugode, javljaju se I ozbiljne posljedice:seksualna disfunkcija, krvarenja, ponovljene infekcije….
Liječenje je moguće I može biti hormonalno I nehormonalno.
Medjutim, prije svakog liječenja ovih tegoba potrebno je isključiti ozbiljne bolesti spolnog I mokraćnog sustava koje mogu imati slične simptome. Poglavito, potrebno je isključiti postojanje endometrijske hiperplazije I raka endometrija, odnosno postojanje intersticijskog cistitisa ili zloćudnog tumora mokraćnog mjehura ili gornjih dijelova mokraćnog sustava. Zato je potreban ginekološki pregled, pregled ultrazvukom, pregled urologa, ciljana citološka pretraga vrata maternice, citologija sedimenta urina itd…..

Nehormonalna sredstva
Nehormonalna sredstva kojima se može ublažiti simptome suhoće, pečenja itd., su kreme I losioni s lubrikantima I ovlaživačima sluznice. Ima ih mnogo na tržištu, a mogu biti vodene ili uljne otopine ili silikoni. Nekima je dodana mliječna kiselina, pa mijenjaju I kiselost rodnice, te, osim, suhoće, mogu ublažiti I druge tegobe koje prati urogenitalna atrofija.
Poznato je da spolno aktivne žene imaju bitno slabije izražene tegobe koje su posljedica urogenitalne atrofije, I onda kada sui m razine estrogena jako smanjene. Vjeruje se da mehanički podražaj omogućuje zadržavanje elastičnosti veziva I povoljno djeluje na krvotok, pa tkiva dulje zadržavaju strukturu i mekoću. Sličnu ulogu imaju I vaginalni dilatatori kojima se , koristeći različite dimenzije, može postići kvalitetno proširenje rodnice I nakon ozbiljnije izraženog suženja I atrofije.
Estrogeni za lokalnu primjenu
Za žene koje imaju posebno izražene lokalne simptome, a ne smiju ili ne žele sistemsku primjenu hormona, estrogen se može primijeniti lokalno, u obliku kreme, tablete ili prstena. Na tržištu postoje pripravci koji oslobadjaju vrlo male doze hormona, manje od 50 mcg estradiola na dan. U Evropi postoje I estriolske kreme. Uspjeh se postiže I do u 90% žena, čak češće no u žena koje dobivaju sistemske pripravke. Apsorpcija u sistemsku cirkulaciju je neznatna. Kada se daju preparati s ovako niskim dozama hormona valja upozoriti pacijentice, da se sistemska koncentracija estrogena neće povećati I da taj lijek neće djelovati zaštitno na kost I neće ublažiti valove vrućine ili druge subjektivne simptome koje one imaju. Ovi lijekvi djeuju samo na sluznice na koju se primjenjuju.
Estradiolske kreme za lokalnu primjenu (niskodozažni preparati) primjenjuju se dnevno, a kad se uspjeh postigne, može se prijeći na davanje 2 puta tjedno ili rjedje. Dakle, doza se može planirati individualno. Tablete se mogu davati takodjer dnevno, lokalno u rodnicu, s tim da se nakon 2 tjedna prijedje na aplikaciju 2 puta tjedno. Prsteni se stavljaju u rodnicu jednom u nekoliko tjedana ili mjeseci.Neki otpuštaju vrlo male dnevne doze estrogena, a neki puno veće, mijenjajući tako sistmske vrijednosti estradiola. Vrlo je stoga važno nadzirati pacijentice koje imaju estrogenski ring kako bi se spriječile posljedice neoponiranog učinka estrogena na endometrij, kao I druge posljedice koje mogu pratiti više razine serumskog estradiola u žena u ovom razdoblju života.
Lokalno se može primijeniti I dehidroepiandrosteron (prasterone), gestagen koji izaziva lokalni učinak testosterona I estrona, kao I ospemifene, selektivni stimulator receptora za estrogene u urogenitalnom epitelu. Iskustva s ovim lijekovima još su vrlo ograničena I valja ih davati uz krajnjim oprez.
Neki koriste laser, no iskustva su takodjer oskudna. Nakon primjene lasera, zamijećena je promjena izgleda sluznice I posljedično poboljšanje subjektivnih tegoba. Danas se sve više primjenjuju i preparati hijaluronske kiseline.

Pitajte doktore

Pošaljite nam upit i dogovorite pregled

 nisam robot

Ginekološka poliklinika GinOps

Polikliniku GinOps osnovala je prof. dr. sc. Snježana Škrablin, nakon prikupljenih 25 godina kliničkog iskustva u Klinici Petrova . Dr. Škrablin je specijalist ginekologije i porodništva, subspecijalist iz fetalne medicine i opstetricije,...

Kontakt

Korčulanska 3F
10000 Zagreb
Mob. 091 668 89 98
E-mail: ginops@ginops.hr
Tel. 01 6180 955

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti, posebne akcije i pogodnosti iz naše Poliklinike!

© GinOps. Sva prava pridržana.

Share This