Obrada parova s habitualnim pobačajem

 

Pobačaj nastupa u oko15% klinički prepoznatih trudnoća mladjih od 20 tjedana (9).  Većina je prospektivnih studija pokazala da je rizik gubitka iduće trudnoće nakon jednog spontanog pobačaja oko 15%, nakon dva spontana pobačaja penje se na 17-31%, a nakon tri uzastopna spontana pobačaja iznosti oko 25 do čak 46%. Zbog toga većina istraživača preporuča obradu nakon dviju ili više izgubljenih trudnoća.

 

Obrada uključuje:

  1. Anamneza

 

Važno je ispitati kada se pobačaji dogadjaju jer je vjerojatnost da se iuduća trudnoća izgubi u istoj gestacijskoj dobi povećana. Nadalje, pobačaji zbog kromozomopatija ili endokrinopatija generalno nastupaju vrlo rano,oni zbog imunoloških razloga ili anatomskih defekata nastupaju kasnije.  Osim toga važno je znati za kirurške zahvate u maternici, jer oni su mogli uzrokovati stvaranje adhezija, za trajanje ciklusa, jer su produljeni ciklusi česti uz endokrinopatije, za obiteljsku anamnezu kromozomopatija. Bitno je takodjer dogadjaju li se pobačaji prije ili nakon pojave fetalne srčane akcije, je li žena izložena otrovima, je li tko u obitelji bolovao o tromboza, itd….

  1. Obrada
  • kariotipizacija genoma roditelja

Redovito se preporuča, premda je učestalost kromosomskih anomalija u parova s habitualnim pobačajem niska, ispod 3%.

  • histerosalpingografija, sonohisterografija, histeroskopija ili ultrazvučni pregled maternice

 

Autori su većinom suglasni kako je anomalije maternice najbolje dijagnosticirati sonohisterografijom, jer daje točnije i potpunije podatke no histerosalpingografija ili samo ultrazvučna pretraga. U dvojbenim slučajevima koristi se histeroskopija, a po potrebi i laparoskopija ili magnetska rezonancija.

 

  • odredjivanje antikardiolopinskih protutijela i lupus antikoagulant

 

Valja ih odrediti u dva navrata s odmakom od 6 tjedana, jer se blago povišene vrijednosti mogu naći uz asimptomatske virusne infekcije. Vrijednosti antikardiolipinskih protutijela  smatraju se pozitivnim ako su oba, IgG i IgM protutijela, pozitivna u srednjem ili viskom titru.

  •  
  • ocjena djelotvornosti štitnjače i vrijednosti prolaktina

 

Premda su mišljenja različita, sve je više dokaza kako su pobačaji češći u žena sa supkliničkom hipotireozom i u eutiroidnih žena koje imaju antitireoidna protutijela. Hiperprolaktinemija ne samo da uzrokuje neplodnost, već značajno povećava rizik pobačaja.

 

Dodatno može se još učiniti: odredjiv anje ovarijske rezerve, testovi nasljedne trombofilije, bakteriološka obrada vrata maternice, probir na dijabetes, vrijednosti progesterona u serumu, biopsija endometrija i brojne ciljane imunološke ili laboratorijske pretrage na bolesti ili stanja za koje se sumnja da su u svezi s rizikom spontanih i habitualnih pobačaja.  Medjutim, istraživači nisu suglasni jesu li poremetnje koje se mogu utvrditi navedenom obradom zaista uzročno povezane s habitualnim pobačajima i dovodi li ciljano liječenje do uspjeha u iznošenju trudnoća .

Pitajte doktore

Pošaljite nam upit i dogovorite pregled

 nisam robot

Ginekološka poliklinika GinOps

Polikliniku GinOps osnovala je prof. dr. sc. Snježana Škrablin, nakon prikupljenih 25 godina kliničkog iskustva u Klinici Petrova . Dr. Škrablin je specijalist ginekologije i porodništva, subspecijalist iz fetalne medicine i opstetricije,...

Kontakt

Korčulanska 3F
10000 Zagreb
Mob. 091 668 89 98
E-mail: ginops@ginops.hr
Tel. 01 6180 955

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti, posebne akcije i pogodnosti iz naše Poliklinike!

© GinOps. Sva prava pridržana.

Share This