Kao što to često biva, nije bilo potrebno uopće raditi revizije….Pogotovo ne 3!!!! Dijagnoza zaostalog tkiva nakon pobačaja se radi kliničkim pregledom , ne UZV-om i tu se griješi…. I da nemate miome, toliko “struganje” mora izazvati krvarenje…..Pričekajte koji tjedan, sve će to proći. A idući put, umjesto amniocenteze napravite Nifty ili Harmony…..VP!

Rana amniocenteza (rACZ)

Metoda uzimanja uzorka plodove vode u vrijeme kada su stanice fetusa tamo nazočne (12/13-20 tjedna gestacije) najšire se rabi, a u našoj je Klinici tijekom razdoblja od 20 godina učinjeno više od 10000 zahvata. Nakon kultivacije, stanice plodove vode mogu se koristiti za odredjivanje kariograma, analizu DNK i analizu sekrecije enzima). RACZ nosi rizik oštećenja djeteta, infekcije i spontanog pobačaja. Najčešće se radi izmedju 16 i 19 tjedana trudnoće, premda se zahvat može učiniti i ranije, uz češće komplikacije. Na žalost, premda iskustvo operatera, i, posebno tehnika navodjenja ultrazvukom, značajno pridonosi smanjenju rizika za trudnoću, još uvijek se, nakon zahvata, mora računati s gubitkom o,5-3,2% trudnoća sa zdravom djecom, povišenom učestalošću prijevremenih poroda i nešto većom perinatalnom smrtnošću. Istraživanja vrijednosti interleukina u plodovoj vodi, posebice IL 6, ali i IL 10, odgovorit će na pitanje je li razlog za gubitak trudnoća nakon zahvata egzacerbacija klinički neprepoznate infekcije. Na sreću, probir trostrukim testom, a u posljednje vrijeme prenatalna dijagonstika iz majčine krvi omogućuje sužavanje indikacije za invazivne tehnike, posebice u visoko rizičnih trudnoća.

Pitajte doktore

Pošaljite nam upit i dogovorite pregled

 nisam robot

Ginekološka poliklinika GinOps

Polikliniku GinOps osnovala je prof. dr. sc. Snježana Škrablin, nakon prikupljenih 25 godina kliničkog iskustva u Klinici Petrova . Dr. Škrablin je specijalist ginekologije i porodništva, subspecijalist iz fetalne medicine i opstetricije,...

Kontakt

Korčulanska 3F
10000 Zagreb
Mob. 091 668 89 98
E-mail: ginops@ginops.hr
Tel. 01 6180 955

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti, posebne akcije i pogodnosti iz naše Poliklinike!

© GinOps. Sva prava pridržana.

Share This