Imam 22 godine i u siječnju ove godine počela sam uzimati kontracepcijske pilule Naelia. Prije nego što sam počela uzimati napravila sam sve potrebne pretrage koje mi je ginekologinja predložila i sve je bilo u redu. Nakon 1. i 2. blistera dobila sam menstruaciju 30. dan ciklusa, nije bila obilna i trajala je 2 do 3 dana. 27.3. opet sam dobila menstruaciju (uranila je 8 dana) i već traje 9 dana uz blago krvarenje, prvih par dana bio je smeđi iscjedak s malo krvi, a poslije slabije krvarenje. Ne znam što da radim? Je li to uzrok tableta ili može biti nešto drugo u pitanju?

Nastavite uzimati pilule prema preskripciji. Ne prekidajtte, ako želite zaštitu i dalje. Ako se krvarenje nastavi, javite se doktoru…..

read more

Nosim blizance…Uglavnom, jedna beba je 427mm a druga nešto malo više od 200mm. Drugu bebu nije mogao baš dobro ni uočiti na uzv i rekao mi je da je beba umrla prije 2-3 tjedna. Moja pitanja su: 1. Da li je moguće da je moj liječnik pogriješio u izračunu tjedana trudnoće? 2. Da li je moguće da druga beba još nije dovoljno razvijena da bi mogao vidjeti otkucaje srca? Ili ju možda nije dobro vidio? 3. Koji je vremenski period da tijelo izbaci plod ako je stvarno odumro? Hvala na Vašim odgovorima. Prva mi je trudnoća pa sam totalno u neznanju.

Blizanci se čestio zanašaju, ali se jednako tako često razvija samo jedan, a drugi odumre i ne pobacuje se. Ne treba biti ni kravrenja, premda i to može nastupiti. VP!

read more

Zanima me posto sam prije 4mj imala prvi porod i carski rez dal mogu ponovno zatrudniti nakon godinu dana ili moram cekati 2 god koji su rizici ako ostanem ranije trudna

Svaka trudnoća nakon prethodnog carskog reza je rizična…..Možete ponovno zanijeti, premda uvijek prijeti opasnost prsnuća maternice u trudnoći ili u porodu, no to je ipak vrlo rijetko.,…..Vodila asm brojne trudnoće koje su nastupile i prije no godinu dana nakon prethodne, premda je preporuka zanijeti tek nakon godinu dana ili dulje….VP!

read more

Pozdrav! Imam 26 godina i dosad nisam imala nikakvih ginekoloskih problema sve do jucerasnjeg pregleda kada mi je otkrivena cista (hipoehogena) na lijevom jajniku velicine 41,4×34,4 cm sa papilarnom izraslinom unutar ciste-avaskularnom. U Douglasu nesto slobodne tekucine. Nalaz na ca 125 je bio povisen – 52.9 Nalaz papa testa za tjedan dana. Molim lijepo ako mi mozete reci koliko je ovo stanje hitno te o cemu se tocno radi? Hvala unaprijed!

Nije hitno, ali sve što se nadje na jajniku valja shvatiti ozbiljno i kontrolirati…

read more

Poštovani da li mi možete reći što znači slijedeći nalaz. “U kavumu uterusa se prikaze nehomogena, dosta ostro ogranicena mjesovita tvorba vel 4,8×2,5×4,2cm”? Da li je nesto zabrinjavajuce. Naime takvo stanje mi se pojavilo od kiretaze (nakon 3. spontanog) i zabrinuta sam. Lp

Sve ovisi o tegobama (ako ih imate) i simptomima. Medjutim,neposredno nakon pobačaja kavum nikada nije sasvim prazan, najbolje je da doktor koji vas prati procijeni treba li išta činitii i što….

read more

Imam 12 godina i probleme sa menstruacijom…prvu sam dobila prvog februara, i trajala je oko 11 dana. Drugu sam dobila posle 21 dan, trajala je oko 5-6 dana i tada sam isla kod lekara. Rekao je da ako je opet dobijem za od 15 do 22 dana pijem Primolut-Nor 3 nedelje. Kada smo kupili lek procitali smo na uputstvu da moze da bude stetan i da moze da izazove puno nuspojava, da smeju da ga koriste samo odrasli, kao i da ne sme da se koristi duze od 2 nedelje. Onda smo potrazile iskustva drugih ljudi na internetu, i vecina je imala lose iskustvo, vrtoglavice, mucninu, itd. Sada ne znam sta da radim, da li da ga pijem ili ne? I da li je stetan?

Sa 12 godina nije naročito nenormalno imati neredovite cikluse i ne treba se liječiti. Ciklus će se normalizirati tek kroz nekoliko godinA.

read more

Trudna sam 10 tjedana te mi se pojavilo krvarenje (smede). Doktor mi je prepisao duphaston 3×1. Uz nedovoljno objasnjenje. Pijem tablete unazad 3 dana te jos uvijek imam blago krvarenje. Dali je normalno da to krvarenje traje ili bih se trebalo zaustaviti sa uzimanjem tableta? Naden mi je hematom 11 mm, neznam dali on mora tako postepeno iscuriti ili ne smije. Svjeze krvi nema.

Krvarenje nikada nije dobar znak, a , ako plod nije sposoban za život , nema tog lijeka koji može omogućiti uspjeh trudnoće. Treba biti u kontaktu s doktorom koji vodi trudnoću kako bi se na vrijeme vidjelo o čemu se radi….

read more

Dobar dan, radila sam ginekoloske Briseve i pozitivan je na ureaplazmu. Prvi put imam taj problem. Doktorka mi je prepisala Dovicin 2×1 10 dana i makmiror vaginalete 12 dana. I suprug isto da pije Dovicin 7 dana. Interesuje me da li je to opasna bakterija i koliko dugo se leci? I da li to znaci da me muz vara jer smo dobili tu bakteriju sobzirom da je on meni jedini partner?

Ta bakterija ne uzrokuje poteškoće ni ženama ni muškarcima i uopće se ne liječi, izuzetak su trudnice koje se trebaju liječiti zbog opasnosti od pobačaja. VP!

read more

Poštovani! Imam 44 godine prije godinu dana sam radila bris na hpv koji je bio pozitivan i to visokog rizika jer su mi bile abnormalne stanice na papa testu,nakon toga sam jačala imunitet i papa test je bio uredan,nakon toga sam radila papa test na kojem je dijagnosticirana upala endocerviksa,je li to opasno i je li to zbog hpv virusa znači li to pogoršanje stanja iako nema više abnormalnih stanica na papa testu,što mi je činiti trebam li se brinuti da ću dobiti rak?,a trenutno sam dobila betadine vaginalete,zahvaljujem na odgovoru, s poštovanjem

Ne, ako je citološki nalaz negativan, onda nemate rak….Ali, HPV je tu, dakle, trebate redovite kontrole …VP!

read more

ostovani, U nedjelju, 18.03.sam imala spontani pobačaj, te mi je radjena kiretažom. Posto kod ginekologa imam zakazano tek za 10 dana, a ovo mi je prva trudnoća i prvi spontani, željela bih da mi pročitate nalaz i kažete da li je sve uredu samnom. Na nalazu piše: uterus u avf, normalno velik, cavum proširen do 23mm,heterogenog odjela, jajnici obostrano bo Najviše me brine ovaj dio heterogenog odjeka. Hvala unaprijed. nadam se brzome odgovoru !

Ako nema bolova, temperature povišene iznad 38C ili bolova, ovo je sasvim normalan nalaz nakon odstranjenja odumrle trudnoće.

read more

Postovana, Imala sam namerni prekid trudnoce pre 5 god. Pre 2 meseca ostala sam u drugom stanju,medjutim ispostavilo se da je bez ploda,uradjena je kiretaza. Zanima me da li je moguce da se u narednoj trudnoci opet dogodi isto, i ako jeste da li se nekom terapijom moze spreciti? Hvala unapred na odgovoru.

Uvijek se može dogoditi da trudnoća ne uspije, i to se ne može ni predvidjeti, a redovito, niti spriječiti. Prethodni namjerni pobačaj ne povećava rizik za iduću neuspješnu trudnoću. VP!

read more

Poštovanje, nakon 2 spontana u razmaku od godinu dana, 6+4 i 9+2, supruga je napravila testove na trombofiliju, koagulogram i hormone. Supruga ima 33 godine. Rezultati su: Homocistein (i): 5,6 µmol/L – ref. interval: do 15 Antikardiolipinska antitijela IgG (c): 1,1 GPL-U/ml – ref. interval: <10 negativno Antikardiolipinska antitijela IgM (c): 4.3 MPL-U/ml - ref. interval: <10 negativno Faktor V Leiden (R506Q) - normalan tip Faktor II protrombin (G20210A) - normalan tip MTHFR (C677T) - heterozigot PAI-1 (4G/5G) - heterozigot 4G/5G Protrombinsko vrijeme: 1,06 - ref. >0,7 Protromb. v. INR: 0,98 – ref. 2,00-3,50 Aktiv. parc. tromboplast. v.: 29,56 – ref. 21,40-32,20 Aktiv. parc. tromboplast. v. – R: 1,09 – ref. 0,80 – 1,20 Fibrinogen: 2,50 – ref. 1,80-3,50 Protein C: 1,10 – ref. 0,65-1,40 Protein S aktivnost: 0,80 – ref. 0,58-1,27 Agregacija Trombocita – ADP: 69 – ref. 38-65 Trombociti: 292 – ref. 156-424 Lupus antikoag. probir: 32,31 – ref. 30,50-40,60 Folitropin (FSH) 6,5 Lutropin (LH) 2,4 Prolaktin (CLIA, BC) 423,8 Testosteron (CLIA, BC) 1,4 Estradiol (CLIA, BC) 304 Test na spolno prenosive bolesti kod oba partnera uredan, spermiogram uredan. Ne znam koliko je bitno, ali i krvne grupe su nam istog RH faktora, ona 0+, ja B+. Molim savjet za iduću trudnoću, odnosno je li supruga kandidat za heparinsku terapiju ili samo andol ili nesto trece?

Nalazi su, bar ovi koje ste napravili, uredni. Nalazi u testovima trombofilije ( MTHFR i PAI -I pozitivitet, kao kod Vas ne smatraju se danas više povezanim s rizikom tromboembolije ili gubitkom trudnoć). Medjutim, nAJVAŽNIJE JE PRAVILNO VODJENJE TRUDNOĆE. VP!

read more

prosli mjesec mi se u vrijeme kad je trebala doci ovulacija dogodilo disfunkcijsko krvarenje (isto mi se dogodilo preko ljeta pa sam upucena da je to zbog izostanka ovulacije), te sam otisla do ginekologa da mi ponovno da duphaston. sacekala sam pocetak novog ciklusa sad u 3 mjesec, te popila po 2 tablete dnevno, od 15-25 dana ciklusa. Dva dana od zadnje tablete, dakle jucer, javilo mi se krvarenje koje mi se opet ne cini kao prava menstruacija, traje i danas. sad me zanima ,je li to onda menstruacija ili ce ista tek uslijediti kroz koji dan kako sam je i ocekivala?

Krvarenje nakon liječenja hormonima nije menstruacija, pa ne mora ni izglredati kao što ona obično izgleda, ni trajati koliko ona obično traje…..Menstruacija, prva, uslijedit će tek u idućem ciklusu…..

read more

od 16.godine imam problema sa žutim obilnim iscjedkom. Povremeno je jače izražen, povremeno slabije i ima miris. Moj izabrani ginekolog tvrdi da je to normalno jer imam osjetljivu vaginalnu floru pa često imam mješovite infekcije. Ponekad mi prepiše vaginalete i iscjedak se smanji na period od 2 tjedna, te se ponovno vrati i tako ukrug već godinama. Na posljednjem pregledu bilo je na brisu malo bakterija, ali je ginekolog svejedno uzeo uzorak za PAPA test koji se pokazao urednim. Osim toga česte su upale mjehura i pojavljuje se esherihija. Higijena nije upitna, dapače koristim sapune za intimno pranje zbog učestalih upala i iscjedka, ali sam primorena koristiti i dnevne uloške (za koje ginekolog također tvrdi da je normalno nositi jer kako on kaže danas rijetko koja žena može biti bez njega) . Uporaba uložaka još više mi iritira vaginalno područje i izaziva svrbež. Nekoliko puta zbog tog svrbeža posjetila sam ginekologa misleći da imam gljivice, ali nije se radilo o gljivicama već iritaciji od uložaka. Što savjetujete? Postoji li neko rješenje da iscjedak prestane i da više ne moram nositi dnevne uloške?! Već godinama mi navedeni problem predstavlja smetnju i za seksualni život jer izaziva nesigurnost i strah da nešto ne prenesem partneru.

Iscjedak iz rodnice normalna je pojava, posebice oko ovulacije, kada je tekuć poput vode i lako se zamijeti…..Mnoge žene tako prate mogućnost začeća….

read more

Poštovana, od 10mj 2015. imam Mirenu. Ugrađena mi je zbog obilnih i bolnih menstruacija te vrlo niskog željeza. Unazad dva mjeseca menstruacije su postale prilično bolne i mnogo obilnije nego je to običaj bio s mirenom. Postoji li mogućnost da je Mirena prestala obavljati svoju funkciju nakon samo 2g i 4mj? Nije mi jasno zašto najednom opet bolovi i menstruacija. Ne bih opet željela imati iste probleme sa željezom. Molim Vas Vaše misljenje, može li to biti samo prolazna faza uz Mirenu ili je potrebno ugraditi drugu. Imam 38 g i jedan prirodni porod koji je protekao uredno prije 10g.

Vjerojatno se pomakla ili vam je čak i ispala…..VP!

read more

Imam 35 godina i dvoje zdrave djece 2 i 4 godine. Trudna sam 12+4 tjedana i prije 3 dana radila sam kombinirani probir. Uzv je pokazo nuhalni nabor 1,5 mm sto je dobro,te je ostatak uzv-a dobar,medjutim kombinirani probir iz krvi pokazuje visoki rizik za down sindrom. Naime po godinama nalaz pokazuje da bi trebalo biti 1:188, a meni je 1:16 sto pokazuje jako los nalaz,a biokemijski rizik je 1:4. Molim Vas da me uputite kako i gdje dalje. Da li napraviti nifty ili harmony test ili ici na amniocintezu obzirom da imam blaga krvarenja i trosim utrogestan. Takodjer da li mi mozete reci da li utrogeatan moze dovesti do takvih nalaza,obzirom da sam napisala da ne trosim nikakve lijekove,a nakon svega sam se sjetila da sam trebala napisati utrogestan koji sam iskljucivo vaginalno stavljala.. Molim za odgovor! Hvala

Može ne napraviti Nifty/Harmony, odnosno neki test koji odredjuje kariogram djeteta iz dijelova fetalne DNA iz krvi majke. Može i RACZ. Rezultat je podjednako dobar…Ovisi što želite….Trebalo bi porazgovarati i izabrati najbolje za Vas,

read more

Dobro vece draga Ginekologinjo imam jedno pitanje u vezi sestre…Pre jednu nedelju bila je na ginekolog i rekli joj su da ima materica okrenuta prema ledjima….E sad ja sumnjam da nije sve rekla, pa me interesuje sta sve To znaci i kako SE leci….I jel ima sanse da zatrudni? I Jos nesto menstruacija i stalno kasni CAS je ima,CAS je nema…HVALA vam od srca na odgovoru. Pozdrav

Položaj maternice (okrenuta naprijed ili straga) nema veze s mogućnosti zanošenja. Ali anomalije gradje maternice mogu biti problem. VP!

read more

Pozdrav! Na ginekoloskom pregledu mi je ginekoloskinja rekla da imam kondilome. Vidna je jedna bradavica na jednoj strani malih usana (djeluje kao dio usana, nijesam sigurna kada se pojavila) Rekla sam joj za pad imuniteta (iskocio mi je cmicak, imam eserihiju). Interesuje me zasto u izvjestaju nije napisala da vidi kondilome nego ceka Papa test i dok istrosim vaginalete koje mi je propisala kao i tablete za jacanje imuniteta. Zasto odmah ne reaguje ako vidi kondilome? Da li se organizam moze Sam izboriti protiv njih? Unaprijed zahvalna.

Da. Nema niakovog razloga za paniku, a ni za ishitrene postupke….

read more

Interesuje me da li nekim slucajem test za trudnocu moze biti lazno negativan u 2. mesecu trudnoce? Naime, koristim kontraceptivne pilule godinu i po dana, zakasnim nekad sat vremena, ali nikad nisam preskocila nijednu. Dobila sam 2 menstruacije, ali se plasim da nisu lazne, i radila sam test kada bi trebalo da budem u 2. mesecu zato sto su pocele povremen mucnine, vrtoglavice, bol u jajnicima i cudno se osecam. Da li postoji mogucnost da je test lazno negativan? Pozdrav

Da. Test na trudnoću u nekih 5% slučajeva može biti lažno negativan. Ali, ako OC uzimate točno prema uputama, onda su izgledi samo teoretski….VP!

read more

Imala sam prvi odnos pre nedelju dana. Nisu mi bili pldni dani. Medjutim nismo koristili kondom, a meni himen nije pukao tokom odnosa. Ejakulirao je obrisao malo organ pa nastavio. Tri dana nakon toga sam imala nakon male nuzde krvi. Treba da dobijem za 3 dana ali ne verujem bas i jako se plasim da sam ostala trudna. Mozete mi reci da li treba da se brinem. Inace, nije ejakulirao u meni, izvadio je na vreme, ali posle je opet nastavio samo ga obrisao

Svaki odnos može dovesti do trudnoće….Zašto ne uzmete kontracepciju?????

read more

Dobar dan, imam jedan problem sa sekretom vec skoro godinu dana unazad. Isla sam kod ginekologa, radila sve briseve i svi su negativni, ureoplazma, mikoplazma, hlamidija, bris vagine i cerviksa, papa test uredan, jedino je sekret 3 grupa sto znaci da ima nekih bakterija ali mi je sve negativno. Sekret je gusci, bledo zute boje, nekad je zelatinast a nekad vise tecan pa bas curi iz mene, na gacicama ostaje zuto kad se osusi, miris je malo kiselkast, nista ne svrbi i ne pece. Ginekolog mi je dao polyginax i ispiranje tantum rosom, zatim canesten 3, nista nije pomoglo pa sam ja na svoju ruku stvavljala i orvagil, ni to nije pomoglo. ne znam vise sta da radim, svaki dan vec godinu dana imam taj sekret i smeta mi jer sam konstantno mokra dole, sve gacice upropastim, a ne mogu ni odnose imati redovno jer se taj sekret pomesa sa tim kad ovlazim pa bude previse mokro, a i neprijatno mi je jer uvek imam neke tragove sekreta na gacicama. imam 29 godina. Sta mislite sta moze biti i koje jos testove da uradim?

Neke žene imaju obilniji iscjedak, neke
oskudniji….Rodnica nikada nije suha…U vrijeme ovulacije rijetki iscjedaak zapravo “teče” iz rodnice. .Iscjedak iz rodnice mora biti kiseo, što kiseliji, to bolje…..Zašto je to prepreka
odnosima?

read more

Trudnica sam i imam cudne probleme,prije trudnoce sam 3godine pila antibaby pilule Lindynete20 radi policistickih jajnika jer nisam mogla zatrudniti nikako,zadnji put na pregledu (prije 8mj) mi je dr rekao da imam jako malo cistica tj. folikula ako sam dobro napisala ali da ako zelim mogu prestati piti tablete i zatrudniti. Naravno odmah sam ih prestala piti i vec treci mj.od dana kada ne pijem sam zatrudnila..prva 3mj sam imala jake bolove jajnika(probadanja) i ona ne ugodna bol kao da cu svaki tren dobiti mjesecnicu. Dr mi je dao tablete utrogestan da ih koristim vaginalno i poprilicno su pomogle mada je bilo tu i tamo koji dan da sam popila Lupocet jer su bolovi bili prejaki.. U 4.mj trudnoce mi je promjenio terapiju Dupfaston i normabel medutim to je bilo jos gore kao da i ne pijem tablete,nakon 3tjedna te terapije mi je vratio utrogestan ali oralno koristenje(3×2 + 2x normabel 2mg)i evo 5.mj(sad sam u 5.mj trudnoce tocnije 21.tjedan)i dalje me dosta zna boljeti da i nakon tih svih tableta cesto moram popiti lekadol ili lupocet..od kako sam trudna pijem vitamine elevit prvo tromjesjecke a sad drugo elebaby+magnezij.. Svaki pregled do sada je bio uredan i papa test,vadenje krvi i urina.. Molim vas recite mi svoje misljenje sto da radi? Uz sve to imam dosta problema sa nadutosti mada strogo pazim sto jedem.. Potrebno mi je strucno misljenje od jos nekoga pa se vama obracam..

Ako se trudnoća razvija normalno i nalazi su uredni, ne treba Vam nikakav lijek…Uživajte u razdoblju kroz koje prolazite!!!VP!

read more

Postovani imam pitanje vezano za moju kcerku kojoj je 12 godina i 7mjeseci.Prvu menstruaciju je dobila 09.09.2018 koja je trajala 15 dana ako racunamo smedji iscjedak od prvog dana do kraja iscjedka,s tim da je tjedan dana imala obilno krvarenje tj izljeve potreba za presvlacenjem svaki sat ipol do 2h.Poslije se smirilo i bolovi su nakon prvog tjedna prestali.Sljedeci ciklus se pojavio 24 dan od prve menstruacije s tim da je prva 4 dana bilo smedje pa je usljedio pravi crveni iscjedak koji je trajao novih 15 dana i danas na 26.10 jos uvijek traje taj manji ali ipak postojeci smedji iscjedak.Molim Vas za savjet! Svg ginekologa sam kontaktirala kad je bilo prvo i obilno krvarenje ali je rekao da je to u pocetku normalno,tjesi me jedino sto ovaj drugi ciklus nije bio onako obilan kao prvi ali ipak brinem sto tako dugo traje.

Prve “menstruacije” nakon menarhe obično su anovulacijska krvarenja i zato tako “čudne”. Ali, jako obilna krvarenja ipak nisu normalna, pa je dobro javiti se na pregled ako je to zaista tako…..VP!

read more

Poštovani, pišem vam povodom jednog problema koji imamo moja devojka i ja. Moja devojka je otišla na pregled kod svog ginekologa koji je tom priliko utvrdio da ona ima kandidu. Nakon toga u više navrata problem je dolazio i vraćao se. Doktorka je rekla da postoji mogućnost da i ja imam problema računajući na činjenicu da mi upražnjavamo sa vremena na vreme seks bez korišćenja kondoma. Šta bih ja trebao da uradim? Postoji li neki test koji mogu da obavim itd. Da li bi mogli da mi objasnite i da me uputite. Hvala na odgovoru.

Ne. Kandida živi na koži svakoga od nas, a izaziva problem onda kada se prirodna obrana kože ili sluznice smanji ili kad se promijene uvjeti na koži ili sluznici (npr. promjena pH, oštećenje, neka iritacija….). Povremeno izaziva probleme, povremeno ne, kod nekih ljudi češće, kod nekih rjedje, kod nekih nikad….Kad čini probleme treba je malo “smiriti” nekim od lijekova koje postoje…I to je to….Ne pravite si probleme iz toga!

read more

Naime, javljam se jer me zanima drugo mišljenje u vezi mog problema. Na zadnjem kontrolnom gin.pregledu utvrđeno mi je citiram: “TVS: Uterus je u AVF-u, primjerene veličine i teksture, endromedij je trolinijski,mjeri 8,1mm (12.dan ciklusa) s sitnocističnom lezijom koja mjeri 7,1×6,9mm. Oba ovarija uredne veličine i teksture. U Douglasu nema slobodne tekućine. Vanjsko splovilo pluripare.rodnica srednje prostrana , porcija cilindrična, vanjsko ušće zatvoreno.Uterus je u AFT-u primjerene veličine , mobilan, bezbolan, ne krvari. Adneksalno palpatorno obostrano bez patološkog nalaza.” Zadnji nalaz papa testa koji je uzet prije godinu dana bio je uredan, kao i uzorak uzet prilikom kiretaže koju sam imala 07.03.2017. zbog jakog krvarenja koje je trajalo 12 dana i nije stajalo. Napominjem, da do tada nisam imala nikad nikakvih problema glede toga , ciklusi su mi redoviti , doduše ima nešto obilnije menstruacije, koje su se čak zadnjih godina i smanjile , a pogotovo nakon kiretaže. Inače ciklus mi traje od 23-24 dana, a menstruacija traje 6-7 dana. Nemam krvarenja između ciklusa ni nekih problema. Zanima me dal je kod ovakvog polipa potrebna kiretaža? Dal je potreban uterobrush na koji me moja ginekologica šalje s obzirom da je uzorak uzet na kiretaži prošle godine i sve je bilo u redu? Takodjer predlaže mi se i stavljanje Mirene, dal je to nužno, s obzirom da nemam nekih neredovitih ciklusa ni krvarenja kako sam već gore navela?

Ciklus i nalaz su uredni, imala ste nedavno kiretažu , a nalaz je bio ok…Nigdje se ne govori o polipu, a to nešto u sitno kavumu manje od 10 mm takodjer vjerojatno nije polip…..Ne vidim razloga za ponovnu kiretažu, a ni za uterobrush…..
Mirena je dobra stvar, kad postoji indikacija, kad treba kontracepocija, no kod Vas ne vidim ni neku valjanu indikaciju……….

read more

Trudna sam 5 tjedana. S obzirom da mi se jako usporio metabolizam te iako sam primijenila prehranu za ubrzavanje metabolizma a nisam niti posegnula za nezdravom varijantom prehrane jer nemam takvu naviku ni zelju (prije trudnoće sam bila vrlo aktivni sportaš sa brzim metabolizmom) . Zanima me da li je dodatak prehrani L Karnitin (u tekucem obliku ili kapsulama) dopušten trudnicama?Prije sam ga pila dok sam se aktivnije bavila sportom no zbog trudnoće sam prestala s korištenjem. Naime, kako sam čitala na internetu da su neke trudnice nastavile piti L Karnitin zbog ubrzavanja metabolizma te da im je bilo lakše jer im se metabolizam ubrzao i nisu imale više takvih problema sa probavom, a da ne kažem da im se i voda nije toliko zadrzavala u tijelu.

Uz raznoliku i kvalitetnu prehranu, trudnicma nisu potrebni dodatni preparati vitamina ili razni dodaci prehrani.

read more

Poštovani,zanima me Vaše mišljenje o nalazima. Naime, receno mi je da imam problem s ovulacijom. Odnosno, da ju uopce nemam i da imam sindrom abnormalnosti th hormona i mogućnost policistickih jajnika te da necu moci ostati trudna. Zanima me vase misljenje jer pokusavam ostati trudna godinu dana. Vrijednosti su sljedece: Folikulstimirajuci hormon 5,7 Lh -10.5 Prolaktin 209 Testosteron 1.82 Dheas 9.21 Hormoni vadeni 5 dan ciklusa. Hvala lijepa.

Vrijednosti su u granicma normale, ali, to u liječenju neplodnosti ne znači puno…….

read more

Imam 20 godina (160 cm, 53 kg) i pijem već 6. kutiju Belara kontracepcijskih pilula zbog ciste na jajniku odnosno bolnih menstruacija. Nisam primijetila nikakve nuspojave, naprotiv – ciklusi su postali redoviti, kraćeg trajanja i slabijeg intenziteta. Međutim, u zadnje vrijeme imam određene simptome koji se možda mogu povezati s korištenjem navedenog lijeka. Ti su simptomi sljedeći: bol u prsima ( u trajanju od nekoliko dana i nagli prestanak), bol u ruci slična trncima koja ”prelazi” u drugu ruku i noge isključivo prilikom ležanja ili sjedenja. Ukoliko se simptomi mogu povezati s Belarom, namjeravam prestati uzimati spomenute pilule. Stoga me zanima mogu li prestati odmah (preostalo je još 8 komada u ovomjesećnom pakiranu) ili da ipak popijem cijelu kutiju. Svakako namjeravam napraviti krvnu sliku kroz par dana ali bih po mogućnosti otklonila potencijalni razlog za brigu ili pak po potrebi što prije otišla liječniku. Zahvaljujem na Vašem odgovoru.

Trnjenje ruku ili glavobolja nakon početka uzimanja kontracepcije može biti razlog za brigu…..

read more

Poštovani, imam skoro 19 godina. Jučer sam cijeli dan osjećala laganu bol i svrbež u lijevoj bradavici, tom prilikom sam primjetila kako mi se na bradavici nalazi vrlo svijetlo roza točkica koja se razlikovala od ostalog dijela bradavice. Danas kad sam se u jutro probudila bol je postala malo intenzivnija nego jučer, a kad sam pogledala bradavicu vidjela sam da je točkica koja je jučer bila svijetlo roza, danas pocrnila! Uz bol bradavice osjećam i bol unutar dojke iza bradavice. Ne bih se brinula zbog toga, no brinem se samo zbog te boli koja mi otežava i nošenje grudnjaka i majice. To se događa samo na lijevoj bradavici i dojci, napravila sam samopregled dojke i nisam primjetila ništa čudno ili drugačije osim te crne točkice i bolne bradavice. Znam da bez pregleda ne možete točno utvrditi dijagnozu, no pomoglo bi mi kad bih barem okvirno znala o čemu bi se moglo raditi. Također, nitko od ženskih osoba u obitelji nije imao probleme s dojkama. Hvala unaprijed na vašem odgovoru i lijep pozdrav.

Iritcija dojke može nastati od lošeg grudnjaka……

read more

Poštovani, trenutno sam u 34 nedelji trudnoće. Od pre pet godina imam Hipertenziju. Trenutno sam na terapiji 4×2 Metildopa, 2×1 Norvask i 2×1 Presolol, Nifelat pp. Na Utrogestanu sam od početka trudnoće 3×1 od 200. Primila sam 2 doze Deksazola i Dianatal gel i puštena sam kući. Otvorena sam prst ipo i grlić mi je skroz razmekšan. Da li vi imate neki savet šta i kako dalje i da li je potrebno uzeti još neku vaginaletu ili gel. U iščekivanju vašeg odgovora srdačno vas pozdravljam.Hospitalizovana sam u subotu uveče. Grluć je manji od pola milimetra i otvorena sam 2cm. CTG od 20 min beleži 2 kontrakcije od 100 i ove ostale su jako slabe oko 30. Dok otkucaji bebinog srca idu od 148 do 165. I i dalje imam bolove u donjem delu stomaka. Neki doktori predlažu da se radi sekcija, kakvo je Vaše mišljenje. Hipertenzija je sad pod kontrolom 135/85.

Ako je RR sada normalan, sve ok…..Ako porod ide, ako se nalaz na vratu maternice zaista mijenja, trebate roditi prirodno….Hipertenzija, pa ni blaga i srednje teška preeklampsija, nisu indikacija za carski rez. Dapače, žene s povišenim krvnim tlako obično imaju jako dobre trudove i brzo radjaju.

read more

Pošaljite nam upit i dogovorite pregled

 nisam robot

Ginekološka poliklinika GinOps

Polikliniku GinOps osnovala je prof. dr. sc. Snježana Škrablin, nakon prikupljenih 25 godina kliničkog iskustva u Klinici Petrova . Dr. Škrablin je specijalist ginekologije i porodništva, subspecijalist iz fetalne medicine i opstetricije,...

Kontakt

Korčulanska 3F
10000 Zagreb
Mob. 091 668 89 98
E-mail: ginops@ginops.hr
Tel. 01 6180 955

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti, posebne akcije i pogodnosti iz naše Poliklinike!

© GinOps. Sva prava pridržana.